ALKUUN   TAPAHTUMAT   HISTORIA   JULKAISUT   YHTEYSTIEDOT  KUVAGALLERIA
 

K
ARHUKANKAAN
K O S K E L A T
S U K U S E U R A


  
>>PERUSTAMINEN
  >>KUNNIAJÄSENET
   
   
   
   
   

HISTORIA

''Tuli Viitanen Savosta metsien ympäröimän järven rannalle, nykyiseen Pulkkilaan, metsästeli, kalasteli ja kaatoi kaskesmaita. Tulija vaistosi sen, että siinä "halla kultaviljan koskematta korjaajalle säästää". - Ensimmäisistä asukkaistaan sai järvikin nimen Viitasten järvi.
 
Nuoret Viitaset vaelsivat laajalti suuria saloja eräretkillään. Kerran talvi-illan pimetessä he sytyttivät rakovalkean Haapaveden rajamailla ja paneutuivat havuvuoteelle erämaan syliin. Unessa haltija opasti heitä: "Hiihtäkää auringonlaskun suuntaan, niin tulette purolle ja löydätte karhunpesän. Kaatakaa karhu ja rakentakaa pirttinne pesän paikalle, niin ei pidä viljan ja särpimen pöydältänne puuttuman."
 
Aamulla, kirpeässä pakkasessa, lähtivät veljekset hiihtämään neuvottuun suuntaan. Pian ilmestyi eteen korkeiden törmien alla lirisevä puro. Jylhä hongisto kohosi sen pohjoispuolella ja etelärannoilla oli laakeaa niittymaata. Hiihtäjät häipyivät hongistoon. Noin sadan metrin päässä eräästä purosta he huomasivat huurun nousevan pienen kumpareen laidassa, nietoksessa olevasta reiästä. Tämä oli heille tuttu näky.
 
Keväinen aurinko oli kai karhun unta herkistänyt, koska mies ei ehtinyt sitä herätellä, kun se lumen ryöpytessä karjaisten ryntäsi kohti outoja tunkeilijoita. Varuillaan oli mieskin. Karhun noustua kahdelle jalalle survaisi mies terävän keihäänsä karhun leveään rintaan eikä malttanut olla huudahtamatta: "Terveisiä Viitasilta!" - Ja siihen, kaatamansa karhun pesän päälle, nämä Viitaset pirttinsä rakensivat ja perheensä perustivat. Tästä se paikka sitten Karhukankaan nimen sai ja vieressä virtaavaa puroa ruvettiin kutsumaan Karhuojaksi. ''
 
Näin kertoo vanha sukutarina. Ensimmäinen pirtin paikka on vielä tiedossa. Sitä kutsutaan "Vanhaksi paikaksi." - Se on lähellä Arolan taloa karhuojan toisella puolella.

Se, milloin edellä kerrottu tarunhohtoinen Koskelan asuttaminen on alkanut, ei ole tiedossa. Voimme sijoittaa sen ainakin 1500-luvulle. Vanhin, nykyistä Haapavettä koskeva, verokirja on vuodelta 1546. Siinä on nimi Pekka Jussinpoika Ainalinkylästä. Vuoden 1550 veroluettelossa näkyy Paavo Viitanen maksaneen verona 2 naulaa voita ja puoli leiviskää haukea.

Viitanen-nimeä käyttivät Koskelan asukkaat sukunimenään aina vuoteen 1808 asti, jolloin tilan silloinen isäntä Pekka Viitanen lunasti talonsa perintötilaksi, ja se nimettiin Koskelaksi Karhuojassa olevan kosken mukaan. Hän otti silloin sukunimekseenkin Koskelan, vaikka monet hänen jälkeläisistäänkin muuttivat muualle Viitanen-nimisinä.